CCS C’de Kullanılan Komutlar

#device : Programda kullanılan PIC mikrodenetleyicisi ve özelliklerini derleyiciye belirtmek için kullanılır.

#device PIC16F877

#include: Bu komut programa başka bir dosya dahil etmek için kullanılır.

#include <16F628A.h>  yada #include “16F628A.h” // Kullanılan mikroişlemci dosyası
#include <lcd.c> //Kütüphane dosyalarının tanımlanması

#use delay(): Program yazarken ‘delay’ gecikme komutunun kullanılabilmesi için bu ön işlemci komutunun kullanılması gerekir.

#use delay(clock=4000000) //4Mhz kristal.

#define:  Bu komut ile sabit tanımlaması yapılır. Kullanımı  #define  <isim><sabit>

#define LED pin_B0 // B portunun 0. Pinine (PORTB.0) LED ismini verir.
#define pi 3,14

main():Bütün C programlarında main() fonksiyonu olmak zorundadır. Bu fonksiyon programın ana fonksiyonudur ve program bu fonksiyondan itibaren çalışmaya başlar, Kodunuzun hepsini main() fonksiyonu içerisine yazmak zorundasınız diye bir kural yok ilerde de göreceğiniz gibi kendi fonksiyonlarınızı main() dışarısında veya başka bir dosyada tanımlayıp main() içerisinden çağırabilirsiniz. Main fonksiyonu, takip eden { ile başlar ve } ile sonlanır.

PORT GİRİŞ-ÇIKIŞ KOMUTLARI

                Port giriş/çıkış komutları portların giriş veya çıkış olarak kullanılıp kullanılmayacağını, port ve port pinlerinin çıkış durumlarını, port girişlerindeki bilgilerin okunması gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan komutlardır.

Set_tris_x() komutu: Bu komut port pinlerinin hangisinin giriş pini, hangisinin çıkış pini olacağını belirtir. Komuttaki “x” yerine işlem yapılacak portun ismi (A, B, C, ……) parantez içine ise binary, decimal veya hexadecimal olarak 8 bit’lik değer girilir. Pin değeri “0” girilmişse o pinin çıkış pini olarak kullanılacağı, “1” girilmişse o pinin giriş pini olarak kullanılacağı anlamına gelir. Örneğin;

Set_tris_b(0b00001111);
Set_tris_b(0x0F);

Output_low()komutu:Bu komut ile istenen portun istenen biti lojik-0 yapılır. Yani istenen ucun çıkışı 0 (sıfır yada “-“ eksi) yapılır. Komutta parantez içine işlem yapılacak pin ismi girilir.

Output_low(pin ismi);
Output_low(pin_A2); // komutu ile A portunun A2 numaralı ucu 0 (sıfır) yapılır

Output_high()komutu:Bu komut ile istenen portun istenen biti lojik-1 yapılır. Yani istenen ucun çıkışı “1” (+5V) yapılır. Komutta parantez içine işlem yapılacak pin ismi girilir.

Output_high(pin ismi);
Output_high(pin_B3); // komutu ile B portunun B3 numaralı ucu 1 (+5V) yapılır

Output_bit()komutu:Bu komut ile istenen portun istenen biti lojik-0 veya lojik-1 yapılır.

Output_bit(pin ismi, değer);
Output_bit(PINC4, 1); // komutu ile C portunun 4. Bitinin çıkışı lojik-1 yapılmıştır.

Output_x()komutu:Bu komut ile bir portun tüm bitlerine tek komutla çıkış değeri yüklenir.

     Output_port ismi(değer);
     Output_B(0x0F); // komutu ile B portunun B0, B1, B2, B3 bitlerinin çıkışları “1” , B4, B5, B6, B7 bitlerinin çıkışı ise “0” (sıfır) yapılır. (0x0F=00001111). Parantez içine yazılan değer 8 bitlik sayı olmak zorundadır.

Output_toggle()komutu:Bu komut istenen portun istenen bitinin değerini değiştirir. Çıkış “1” ise “0” yapılır. Yada “0” ise “1” yapılır. Pinin durumunu tersler.

     Output_toggle(pin ismi);
     Output_toggle(pin_C4); // C4 pininin ilk değeri “1” kabul edilsin. Bu komut ile C4 pininin çıkışı “1” den “0” seviyesine getirilir.

Input()komutu: Bu komut PIC mikrodenetleyicisinin istenen pininin durumunu okumaya yarar. Yani istenen giriş pininin lojik olarak değerini okur. Bu fonksiyon istenen pin çıkış olarak yönlendirilmiş olsa bile pini giriş olarak yönlendirir ve değeri öyle okur.

     Değişken ismi = input(pin ismi);
     Int bilgi; // 8 bitlik bilgi değişkeni tanımlandı
     Bilgi = input(pin_A2); // komutu ile A2 pini girişinden dijital bilgi (“1” veya “0”) okunmakta ve “bilgi” değişkenine aktarılmaktadır.

Input_X()komutu:Bu komut ile istenen giriş portu değeri tümüyle okunur.

     Değişken = input_port ismi();
     Int data // 8 bitlik data değişkeni tanımlandı
     Data = input_c(); // komutu ile C portunun komple durumu “data” adlı değişkene aktarılmış olur. Komutta kullanılacak değişken 8 bit olmalıdır.