CCS C Programının Özellikleri

             CCS-C , “Custom Computer Services” Firmasının PIC Mikro Denetleyicileri için geliştirdiği özel bir C derleyicisidir. Standart C operatörleri yanı sıra PIC’lere özel dahili kütüphaneler ve önişlemci direktifleri de içeren program birçok donanım için hazır kodlar da sunmaktadır. Ayrıca kendi sitelerinin form sayfasında bir çok hazır kütüphane (örneğin; matris led, DHT11, 74HC595 gibi) bulunmaktadır bunlar da program içerisine ekleyerek kullanılabilir.CCS C IDE (Integrated Development Environment) arayüzü sayesinde program yazma ,derleme, ve hata ayıklama fonksiyonlarını tek bir ekranda gerçekleştirme imkanı sunmaktadır.

CCS-C de PIC’ler için kod yazmak oldukça kolaydır.

CCS C programını resmi sitesi olan bu adresten temin edebilir veya DEMO versiyonunu kullanabilirsiniz.

NOT: elektromaker.com sitesinde verilen CCS C örneklerinde CCS C DEMO versiyon kullanılmıştır. Bazı bilgiler ve CCS C görüntüleri internet arama motorlarından temin edimiştir.

CCS C programı derslerinde Sayın Serdar ÇİÇEK’in kitabından faydalanılmıştır. PIC programlamayı öğrenmek isteyen herkese, elektromaker.com tavsiye eder.

C DİLİNDE KOMUTLAR NASIL YAZILIR?

                CCS C programında küçük veya büyük harf duyarlılığı yoktur. Programcıya kolaylık olması açısından küçük veya büyük harflerle komut yazılabilir. Türkçe karakter kullanılmamaktadır. C dilinde her komut noktalı virgül ( ; ) karakteri ile sonlandırılır. Komutlar yan yana yazılabileceği gibi alt alta da istenildiği kadar boşluk bırakılarak da yazılabilir. Örneğin

                İnt sayi;          output_b(led);          delay_ms(100);               gibi.

CCS C PROGRAMINDA KOMUTLAR NASIL SIRALANIR?

            CCS C’de program yazılırken kullanılan belirli bir sıra vardır. Program mantığına ters düşmediği sürece istenen tasarımda komutlar programda yer alır. Fakat programın okunabilirliğini ve anlaşılmasını arttırmak ve hata yapma olasılığını en aza indirmek için aşağıda verilen program gövdesi kullanılmalıdır.

ccs c gövde