Algoritmada Değişkenler, Sabitler ve Etiketler

Değişkenler

Değişkenleri boş kutucuklara benzetebiliriz. Örneğin boş kutucukların içi programın her çalışmasında farklı sayılarla dolabileceği var sayılarak değişkenler olarak adlandırılırlar. Değişkenler programın en başında tanımlanırlar. Örnek verecek olursak herhangi iki sayının toplamını yapan bir program düşünürsek; 1.sayı=5, 2.sayı=2 olsun toplam ise 1.sayı+2.sayı=5+2=7 olur. Yada 1.sayı=12, 2.sayı=13 olsun toplam ise 1.sayı+2.sayı=12+13=25 olur. Burada 1. Ve 2. Sayının istediğimiz herhangi iki sayı olduğu yani değişken sayılar olabileceği görülür. Kısaca bu örnekte değişkenlerimiz 1.sayı, 2.sayı ve toplamdır.

Sabitler

Programımızda kullanacağımız sabit sayılardır. Örneğin A=10 , t=5 ve B=0 gibi programın başında tanımlanırlar ve değiştirilmezler.

Etiketler

Etiketler devrede kullandığımız butonların, lambaların, motorların, sensörlerin bağlı olduğu pinleri tanımlamak için kullanılırlar. Program yazarken bize hangi elemanın nereye bağlandığını karıştırmamamız için yardımcı olurlar. Örneğin Mavi ve Kırmızı renkli iki LED lamba düşünelim. Mavi led B portunun 1. Pinine, Kırmızı led ise B portunun 2. Pinine bağlı olsun. Program yazarken Mavi ve Kırmızı renkli ledlerin hangi pinlere bağlı olduğunu karıştırmamamız için etiketlememiz gerekir;

Mavi_LED = pin_B1

Kırmızı_LED = pin_B2 gibi;

ALGORİTMA ÖRNEKLERİ

Örnek: Girilen iki sayının toplamını hesaplayan programın algoritmasını ve akış diyagramını yapınız.

Değişkenler(Etiketler): 1. Sayıyı A olarak tanımlayalım

  1. Sayıyı da B olarak tanımlayalım

Toplam sonucunu TOPLAM olarak tanımlayalım

Değişkenlerimiz: A , B ve TOPLAM

Adım 1. BAŞLA

Adım 2. A sayısını giriniz

Adım 3. B sayısını giriniz

Adım 4. TOPLAM=A + B işlemini yap

Adım 5. TOPLAM değerini ekrana yaz

Adım 6. SON

Örneğin akış diyagramı

örn