Arduino Nedir? Arduino IDE kurulunmu ve Arduino Uno Şeması

Arduino; programlaması ve çalıştırılması kolay mikroişlemci tabanlı bir elektronik proje geliştirme aracıdır. Temel düzeyde C programlama diline hakim olan herkes rahatlıkla arduino programlayıp çalıştırabilir. Arduino’nun bu kadar popüler olmasının nedenleri ise; programlama cihzı ve deneme kartı aynı devre üzerindedir. PC ye USB üzerinden bağlanıp hemen kullanıma hazırdır. Tamamen ücretsiz olan Arduino IDE yazılımı ile kodlar kolayca derlenip arduino kartına aktarılır. İnternet üzerinde bir çok örnek uygulama ve proje bulunabilir. Hazır kod kütüphneleri sayesinde program yazmayı kısaltıp basitleştirir. Farklı projelerde kullanmak için bir çok devre eklentisi (shield) mevcuttur. Elektronik ve yazılım bilgisi olmayanlar bile temel bir eğitim alarak veya internetten araştırıp öğrenerek Arduino programlayabilirler.

Arduino’nun resmi sitesine http://www.arduino.cc/ adresinden ulaşabilirsiniz. Arduino IDE kurulumu;http://arduino.cc/en/Main/Software linkinden işletim sisteminize uygun olan linki tıklayıp indirerek Arduino IDE’nin son sürümünü kurunuz. Kurulum esnasında arduino için gerekli olan Arduino sürücüleri de kurulacaktır. “Arduino 1.0.6” dan sonraki sürümlerde tüm arduino kartları (Yun, MEGA, ADK, UNO v.b) tek bir Arduino IDE kullanılarak programlanabilir. Kurulum bittikten sonra Arduino kartımızı usb girişine bağlıyoruz. Arduino programını açıp tools>board menüsünden kullandığımız arduino modelini seçiyoruz. Ardından yine tools>serial port menüsünden arduino’nun bağlandığı com portu (örneğin COM10) seçiyoruz. Eğer com port numarasını bilmiyorsak PC den windows’un Başlat Menüsünden bilgisayarıma sağ tıklayıp özellikler sayfasını açıp açılan pencereden sol tarafta aygıt yöneticisini seçip açılan pencereden Bağlantı noktaları (COM ve LTP) seçeneğinin altından arduino yazan COM numarasına bakıyoruz. “Tools>serial port>COMxx” seçtikten sonra arduino kartımız programlamaya hazırdır. Arduino ile ilk örnek “BLİNK” ; Arduino programını açıp File>Exaples>01.Basic>Blink menüsünden blink programını açıyoruz. Karşımıza blink programının olduğu yeni bir sayfa gelir. Blink programı nedir? Arduinonun 13.pinine bağlanan led’i sürekli olarak 1sn yakıp 1sn söndüren programdır. Bunu kartımıza yüklemek için önce “VERIFY” butonuna tıklayıp hata denetimi yaptırıyoruz ve alttarafta “compling sketch” kutucuğu çalışıyor. Eğer hata yoksa “Done compling” mesajını alınır. Programı yüklemek için son aşama olan “UPLOAD” (sağa doğru ok) tuşuna basılır. éDone Uploading” mesajı geldiğinde yükleme tamamlanmıştır. Programın çalıştığını görmek için Arduino kartının üzerinde bulunan SMD LED’in 1sn aralıklar ile yanıp söndüğüne balkınız. Eğer program upload yapmayıp hata verirse COM port numarasını ve arduino bağlantısını kontrol ediniz.

Arduino’nun en çok kullanılan modeli olan Arduino Uno’nun bağlantı şeması ve ATMEGA328 mikro işlemcisinin pin dağılımı aşağıda görülmektedir. Şekilde görüldüğü gibi Arduino Uno modeli A0-A1-A2-A3-A4-A5 ile gösterilen 6 tane analog girişe sahiptir. Diğer pin dağılımı ise; 0 ve 1 nolu pinler seri iletişim için kullanılan Rx ve Tx pinleridir. 3-5-6-9-10 ve 11 no’lu pinler PWM çıkış veren pinlerdir. PWM olarka kullanılan pinler ile 0-5V arası ayarlı gerilim elde edilir. Bu özellik bir çok uygulamda kullanılır; dc motor hız kontrol, servo motor kontrol, step motor kontrol, led parlaklığını ayarlama(dimmer) bunlarda bazılarıdır. Geriye kalan diğer pinleride devrelerimizde normal giriş-çıkış olarak kullanabiliriz. Proje geliştirmeyi kolayştırmak için Arduino kartlarının üzerinde +5V, +3V ve GND çıkışlarıda bulunur.

ARDUINO_V2